Concept huisvestingsverordening Terschelling 2023
In de verordening zijn regels opgenomen over de verdeling van woonruimte en de samenstelling van de woonruimtevoorraad. Daarbij kunt u denken aan:
- De hoogte van de koop- en huurprijsgrens. Beneden deze grens is voor het (laten) bewonen van de woning een huisvestingsvergunning nodig.
- Woningen onder de koop- en huurprijsgrens moeten aangeboden worden aan maatschappelijk of economisch aan Terschelling gebonden huishoudens.
- De regels voor het toewijzen van woonruimte.
- De regels die gelden als u woonruimte wilt onttrekken, splitsen, samenvoegen of wilt wijzigen in onzelfstandige woonruimte
De wijzigingen ten opzichte van de laatst vastgestelde Huisvestingsverordening zijn o.a.:
- Ook voor huurwoningen, waarvoor op basis van het woningwaarderingsstelstel een maximale huurprijs onder de huurprijsgrens geldt, maar waarbij tussen verhuurder en huurder een hogere huurprijs is overeengekomen, is een huisvestingsvergunning vereist.
- De opkoopbescherming is toegevoegd. Dit betekent dat de koper van een woning de woning zelf moet bewonen, tenzij er een verhuurvergunning opkoopbescherming verleend kan worden. Dit geldt voor alle koopwoningen met een WOZ waarde tot de koopprijsgrens.
- De definitie van maatschappelijke binding is aangepast.
- De regels over vererving en koop in het verleden zijn gewijzigd.
- Teksten uit de toelichting zijn overgezet naar de verordening
- De indieningsvereisten voor vergunningaanvragen zijn afgestemd op de bepalingen van de nieuwe verordening
- In de toelichting is een geactualiseerde onderbouwing van de noodzaak van de verordening en de bepalingen in de verordening opgenomen.
Eerst legt de gemeenteraad de concept Huisvestingsverordening Terschelling 2023 en de toelichting op de verordening conform de Inspraakverordening Terschelling 2017 voor 4 weken ter inzage in de inforuimte van de publiekshal en door plaatsing op de website.
Ingezetenen van Terschelling en anderen belanghebbenden bij de concept Huisvestingsverordening Terschelling 2023 in de zin van artikel 1:2 van de Algemene wet bestuursrecht, kunnen een inspraakreactie indienen. Dit kan mondeling of schriftelijk.
Een schriftelijke zienswijze kan worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Terschelling, Postbus 14, 8880 AA West-Terschelling. Wilt u inlichtingen of mondeling uw zienswijze geven? Dan kunt u hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer 0562-446244 of een email sturen naar gemeente@terschelling.nl. Doe dit tijdig zodat er binnen de inspraaktermijn een afspraak gepland kan worden.
De termijn van 4 weken start op 14 april 2023. De laatste dag waarop een zienswijze kan worden ingediend is 11 mei 2023.