Gemeente Terschelling start campagne voor Meld Misdaad Anoniem

Gemeente Terschelling start een campagne om het onafhankelijke meldpunt Meld Misdaad Anoniem (M.) onder de aandacht te brengen. Via dit meldpunt kan iedereen anoniem informatie doorgeven over criminaliteit. Gemeente Terschelling streeft naar een veilig en leefbaar eiland voor inwoners en bezoekers. Volgens burgemeester Roel Cazemier is het tegengaan van criminaliteit hierbij een belangrijk aspect.

Vermoedens en signalen delen

Om het eiland veiliger en leefbaarder te maken, is het belangrijk dat inwoners vermoedens of signalen van criminaliteit delen. Roel Cazemier: “We horen bij de gemeente regelmatig geluiden en signalen van bewoners die wijzen op (ondermijnende) criminaliteit. Helaas zijn deze ‘geruchten’ vaak geen concrete bewijzen die direct kunnen leiden tot strafrechtelijke vervolging. Om vermoedens om te zetten naar bruikbare informatie, is het belangrijk dat deze signalen worden gedeeld. Dat kan via een melding bij de politie, maar ook via Meld Misdaad Anoniem.” Zelfs als er geen sprake blijkt te zijn van criminele activiteiten of als de melding ongegrond blijkt te zijn, kan de melding leiden tot een afbakening van het zoekgebied.

Melding doen bij de politie

Voor niet-anonieme meldingen kunnen inwoners altijd contact opnemen met de politie via 0900-8844 of een meldformulier op politie.nl. Is de situatie levensbedreigend? Dan is het belangrijk om onmiddellijk 112 te bellen. Het kan zijn dat inwoners iets willen melden over een (ernstig) misdrijf zonder dat hun naam bekend wordt, bijvoorbeeld omdat zij de dader kennen. Bij M. is het daarom mogelijk te melden zonder een naam of adres op te geven.

Meld Misdaad Anoniem

M. is een onafhankelijk meldpunt waar je volledig anoniem informatie kunt geven over misdaad. Jouw anonimiteit staat hierbij altijd centraal. Je meldt bij M. over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, geweld, illegale prostitutie en onverklaarbaar vermogen. De informatie die je anoniem doorgeeft, kan ervoor zorgen dat jouw leefomgeving een stukje veiliger wordt. De tienduizenden waardevolle meldingen die M. de afgelopen jaren ontving, hebben de politie, gemeenten en opsporingsinstanties geholpen om veel criminaliteit op te sporen. Dus twijfel je om misdaad te melden? Doe het veilig en anoniem via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl

Communicatie M. 

Om het meldpunt onder de aandacht te brengen bij inwoners, communiceert gemeente Terschelling de komende maanden via online en offline kanalen, zoals de website, social media, advertenties en flyers. Ook worden horecaondernemers op het eiland per brief geïnformeerd over Meld Misdaad Anoniem. Het doel van de campagne is dat het aantal (anonieme) meldingen van inwoners over (ondermijnende) criminaliteit het komende jaar toeneemt.

Vangnet

M. is een onafhankelijk organisatie en is dus niet onderdeel van de politie. “Het is altijd het beste om naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten,” zo stelt Marc Janssen, woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem. “In de praktijk blijkt dat echter niet altijd gemakkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die redenen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de politie terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

Anoniem melden

De anonimiteit van de melder staat bij M. op de eerste plaats. Er werkt een klein team van goed opgeleide mensen. Zij hebben maar één doel voor ogen: de anonimiteit van de melder beschermen. In een vertrouwelijk gesprek nemen zij de details van de melding met zorg door. Ze bieden een extra vangnet: voor als iemand wel wil melden, maar niet bekend wil worden.

Janssen: “Enerzijds zijn er technische maatregelen genomen, maar de praktische kant is net zo belangrijk. De medewerkers van M. laten alle informatie die herleidbaar is naar de melder uit de uiteindelijke melding die naar de politie wordt gestuurd. Als een melder bijvoorbeeld verteld dat hij of zij hennep ruikt op zolder, dan zullen wij dat nooit in een melding zetten. Dat kunnen namelijk alleen de buren ruiken. We zullen dan altijd vragen of er signalen zijn die voor meer mensen op te merken zijn.”

Alleen als de anonimiteit gewaarborgd kan worden, stuurt M. de anonieme melding door naar diverse partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten. Als vervolgonderzoek de anonieme tip onderbouwt dan kunnen zij overgaan tot actie.

Zeven dagen per week bereikbaar

M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in de weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast kun je 24/7 online melden in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl.