Huis, gebouw of perceel kopen op Terschelling

De ruimte op Terschelling is schaars. Om de ruimte die er is goed te benutten, staat er in het omgevingsplan waar er gewoond, gerecreëerd en gewerkt mag worden. Ben je van plan om een huis, (bedrijfs)pand of stuk grond op Terschelling te kopen? Dan kun je via het Omgevingsloket zien welke regels er voor een bepaald adres of perceel gelden. Ook de verkopend makelaar kan je meer vertellen over wat je wel en niet mag doen.

Voor veel huizen geldt dat deze alleen bewoond mogen worden door personen die een huisvestingsvergunning van de gemeente hebben gekregen. Meer informatie hierover lees je op de pagina Huisvestingsvergunning Terschelling
 

Veelgestelde vragen

Mag ik wonen in het gebouw dat te koop staat?

Ben je van plan om een huis of (bedrijfs)pand of perceel op Terschelling te kopen? Dan kun je via het Omgevingsloket zien welke bestemming en regels er voor een bepaald adres of perceel gelden. Veel huizen mogen alleen bewoond worden door personen die een huisvestingsvergunning van de gemeente hebben gekregen. Meer informatie hierover lees je op de pagina Huisvestingsvergunning Terschelling.

Wat is een huisvestingsvergunning?

Met de huisvestingsvergunning zorgt de gemeente voor een eerlijke verdeling van de schaarse woonruimte. Voor veel huur- en koopwoningen op Terschelling geldt dat je de woning pas mag bewonen nadat je een huisvestingsvergunning van de gemeente hebt gekregen. 

Er staat een stuk grond te koop, mag ik hier bouwen?

Wat je wel en niet mag bouwen hangt af van de bestemming van het perceel. De bestemming kun je vinden via het Omgevingsloket. Aan de bestemming zijn regels gekoppeld, deze bepalen wat (en hoeveel) je op een bepaalde plek mag bouwen. 

Het gebouw heeft de bestemming detailhandel, mag ik hier ook wonen?

In sommige gevallen mag de bestemming detailhandel worden gecombineerd met een woning. Via het Omgevingsloket kun je per adres of perceel vinden of dit het geval is. In dat geval staat er een maximum aantal te bouwen wooneenheden aangegeven. 

Mag ik in mijn woning een bed and breakfast beginnen?

Een bed and breakfast is gevestigd in een woonhuis en wordt geëxploiteerd door de bewoners. De hoofdfunctie (bestemming) is ‘wonen’ en de horecafunctie ‘logies met ontbijt’ is een ondergeschikte nevenfunctie. Om een bed and breakfast te beginnen in een woonhuis, heb je een omgevingsvergunning nodig. Mocht je na een eventuele aankoop verbouwplannen hebben, kijk dan op de pagina Omgevingsvergunning.

Er staat een vakantiehuis te koop, mag ik hierin wonen?

In een huis met de bestemming ‘recreatie’ mag niet permanent gewoond worden. Meer informatie over de regels die er gelden voor wonen op Terschelling lees je op de pagina Huisvestingsvergunning Terschelling.

Er staat een gebouw te koop, mag ik dit recreatief verhuren?

Niet ieder gebouw mag recreatief verhuurd worden. Via het Omgevingsloket kun je de bestemming en regels vinden die er voor een bepaald adres gelden.

In hoeverre is het mogelijk om een woning op te splitsen en/of deels te verhuren? (als normale woning)

Als huiseigenaar kun je je woning splitsen. Zo kun je de ruimte ombouwen tot meerdere appartementen. Als je dit wilt doen, heb je een vergunning nodig van de gemeente. Je kunt hier meer informatie over vinden op de pagina woningsplitsen (https://www.terschelling.nl/woning-splitsen). Als je verbouwplannen hebt voor een woningsplitsing, dan heb je mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Kijk daarvoor op de pagina Omgevingsvergunning (https://www.terschelling.nl/omgevingsvergunning)

Mag ik een bedrijf vanuit huis runnen?

In sommige gevallen mag je een kleinschalig bedrijf vanuit een woonbestemming runnen. De regels hierover verschillen echter per woonkern. Via het Omgevingsloket kun je de regels vinden die op jouw adres van toepassing zijn.