Subsidieregeling isolatiemaatregelen 2025
Omdat het isoleren van woningen een belangrijk onderdeel is van het uitvoeringsprogramma Terschelling Samen Duurzaam 2023-2026, heeft de gemeente een eigen subsidieregeling. Hieronder lees je wat er is veranderd ten opzichte van de regeling uit 2024. En hoe je subsidie kunt aanvragen.
Meerdere subsidies voor één isolatiemaatregel
Met de subsidieregeling is het in 2025 mogelijk om meerdere subsidies aan te vragen voor één maatregel. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld niet in één keer alle ramen van HR++ glas te voorzien. Het maximale bedrag per maatregel blijft daarbij wel gelden. Voor het vervangen van de ramen kun je, ook als je dit in meerdere fases doet, bijvoorbeeld nog steeds maximaal 1.000 euro subsidie krijgen.
Extra subsidie voor natuurlijke materialen
Ook nieuw is een extra subsidie voor het isoleren met natuurlijke materialen. Deze biobased materialen, zoals hennep, stro, vlas, Gutex, schapenwol en gerecycled katoen, zijn vaak duurder dan de reguliere materialen zoals PUR, PIR, steenwol en glaswol. Om het gebruik van natuurlijke materialen te stimuleren, geeft de gemeente hiervoor niet 15 maar 32,5 procent subsidie. Daarnaast verhoogt de gemeente voor deze gevallen het maximale bedrag voor de subsidie naar 2.000 euro. Dat geldt ook voor het toepassen van vacuümglas, dat is dunner isolatieglas en mag meestal toegepast worden in de kozijnen van rijksmonumenten.
Verhoogd budget en achteraf aanvragen via DigiD
Met een budget van 100.000 euro is er voor isolatiemaatregelen twee keer zoveel geld beschikbaar als voorgaande jaren. In 2025 vraag je de subsidie aan nádat de maatregelen uitgevoerd zijn. Je kunt een subsidie-aanvraag voor het isoleren van je woonhuis aanvragen via DigiD.
Verduurzamen zonder de vleermuis uit het oog te verliezen
Na-isolatie is een populaire en goede manier om te verduurzamen. Toch brengt deze aanpak een minder duurzaam neveneffect met zich mee: het risico dat vleermuizen in de muur gevangen raken. Want wist je dat de helft van de Nederlandse vleermuissoorten overdag in spouwmuren vertoeft?
Om ervoor te zorgen dat deze waardevolle diertjes, die duizenden muggen vangen, ongedeerd blijven, is het essentieel om de isolatiewerkzaamheden vleermuisvriendelijk uit te voeren. Isolatiedeskundigen zijn hier overigens toe verplicht.
Voor meer informatie, bekijk de factsheet vleermuizen en na-isolatie. Je kunt ook een ecoloog inschakelen voor een controle. Zo kunnen we ook op Terschelling blijven genieten van vleermuizen en hun nuttige werk.
Subsidie via het Rijk
Naast de isolatiesubsidie van de gemeente, kun je ook subsidie aanvragen bij het Rijk voor het isoleren van je woning. Voor deze subsidie gelden andere regels dan voor de isolatiesubsidie van de gemeente. Kijk voor meer informatie over de subsidie en de manier van aanvragen op: ISDE: Isolatiemaatregelen woningeigenaren (rvo.nl)