De inhoud is geladen.

Lucia biedt hulp aan mensen die worstelen met verslaving

Sinds januari 2023 is Lucia Steen een vertrouwd gezicht op Terschelling. Gemeente Terschelling schakelde haar in om persoonlijke hulp te bieden aan inwoners die worstelen met hun verslaving, maar ook aan mensen die een vraag hebben of zich zorgen maken over een ander. Met meer dan 25 jaar ervaring werkt ze twee dagen per week op het eiland als hulpverlener namens Verslavingszorg Noord Nederland (VNN).

De eerste stap is moeilijk

Lucia beseft als geen ander hoe enorm uitdagend het is om de cyclus van verslaving te doorbreken. “Ik vind het ontzettend moedig als mensen aangeven dat ze actief willen werken aan hun probleem. Want er kan ook veel sociale druk bij komen kijken.” Het begint allemaal met het besef dat de verslaving problematisch is. “Het erkennen van het probleem en het besef dat hulp krijgen mogelijk is, vormen de eerste cruciale stappen. Maar ook daarna kan het erg spannend zijn om die hulp daadwerkelijk op te zoeken of te aanvaarden.”

Breder dan alcohol en drugs

Bij ‘verslavende middelen’ denk je al snel aan drugs en alcohol, maar er zijn veel andere verslavende middelen, zoals tabak en medicijnen, maar ook gedragingen zoals gamen, gokken en seks. Daarnaast denken veel mensen bij verslavingszorg meteen aan de meest extreme gevallen, terwijl er ook hulp is voor mensen die (nog) niet verslaafd zijn. “We zijn er ook voor diegenen die vragen hebben of twijfelen of bepaald gedrag wel of niet problematisch is. Zo krijgen we bijvoorbeeld telefoontjes van ouders die zich zorgen maken over het gamegedrag van hun kinderen.”

Laagdrempelig contact

Lucia begrijpt dat het voor veel mensen een grote stap is om contact op te nemen met een hulpverlener. “Maar bellen of langskomen betekent niet automatisch dat er een officieel dossier wordt geopend of dat we een volledige behandeling starten. Mensen kunnen me gewoon bellen voor informatie of een adviesgesprek. En dat kan voor jezelf zijn, maar ook voor een ander.”

Maatwerkbenadering

Omdat geen mens hetzelfde is, vereist verslavingszorg maatwerk. “In een kennismakingsgesprek luister ik naar specifieke behoeften en uitdagingen van de persoon die tegenover me zit. Hier stem ik mijn aanpak op af. Met sommige mensen spreek ik af op het gemeentehuis, terwijl ik met anderen een wandeling maak. Het is ook mogelijk om elkaar juist online te spreken. De aanpak is sterk afhankelijk van de leeftijd. Lucia maakt gebruik van een spreekkamer op het gemeentehuis en heeft contact met beleidsmedewerkers en het Eilandteam van gemeente Terschelling.

Gewoontes doorbreken

Het aanpakken van de verslaving begint het bij het doorbreken van vaste patronen en gewoontes, legt Lucia uit. “Probeer je dagelijkse wijntje bij het eten bijvoorbeeld eens te vervangen door een alcoholvrij alternatief. Een goede eerste stap is om te onderzoeken op welke momenten en bij welke emoties jouw verslaving wordt getriggerd. Ben je bijvoorbeeld alleen of juist in gezelschap?” Lucia benadrukt dat het vaak helpt om naar vervangende activiteiten te zoeken. “Als je bijvoorbeeld zin hebt om te drinken, gamen of roken, maak dan een wandeling of ga sporten. Misschien heb je zelfs iemand in je omgeving die samen met jou wil stoppen. Door het samen te doen, kunnen jullie elkaar motiveren en jullie ervaringen met elkaar bespreken.”

Lucia’s tips nemen niet weg dat het moeilijk is om ‘even’ te stoppen of minderen. Verslaving is een ziekte, en vaak is professionele hulp noodzakelijk. Wil je ergens over praten, een afspraak maken of heb je een vraag? Neem dan vrijblijvend contact op met Lucia.

Contact opnemen met Lucia?

Stuur een mailtje naar l.steen@vnn.nl of neem telefonisch contact op door te bellen of appen naar 06 13 48 61 27.

Mail direct