Passagiers veerboten naar Terschelling gecontroleerd op bezit van drugs
De politie heeft op maandag 22 juli een niet-aangekondigde drugsactie gehouden op Terschelling. Agenten hebben na de middag de passagiers van twee veerboten gecontroleerd op het bezit van drugs. Bij de actie zijn vier minderjarigen aangehouden, omdat zij een gebruikershoeveelheid drugs bij zich hadden. De drugsactie is tot stand gekomen na een samenwerking tussen de politie, de gemeente Terschelling en het Openbaar Ministerie.
Resultaten
De politie was bij de actie aanwezig met drugshonden en agenten, die controles uitvoerden bij een deel van de passagiers. Ook op de veerboot waren agenten in burger aanwezig voor het herkennen van signalen, waardoor iemand kon worden gecontroleerd op het bij zich hebben van drugs. Tijdens de controle bleek dat vier minderjarigen een kleinere hoeveelheid drugs bij zich had. Deze drugs zijn in beslag genomen. De minderjarigen zijn aangehouden, verhoord en vervolgens is er door een aanwezige officier van justitie een besluit genomen over de verdere afdoening. In dit geval was dat een Halt-maatregel. De minderjarigen zijn daarna heengezonden.
Duidelijk signaal
Het eiland wordt in de zomermaanden veel bezocht door jongeren, die daar hun vakantie vieren. De laatste jaren nemen drugsgebruik en drugshandel toe en dat zien we als politie ook terug op het eiland. De actie was gericht op – soms minderjarige – drugsgebruikers en eventueel drugsdealers. Zowel de politie, als de gemeente en het OM willen hiermee een duidelijk signaal afgeven. Waarnemend burgemeester Roel Cazemier van de gemeente Terschelling: “Als burgemeester vind ik het van groot belang dat wij ons, samen met onze veiligheidspartners, inzetten om drugs en drugsgerelateerde criminaliteit in onze gemeente te voorkomen. Met de controle willen we laten zien dat drugshandel en -gebruik hier niet getolereerd wordt. Naast de afschrikkende werking is de actie bedoeld om informatie te verzamelen over de aanwezigheid van drugs onder passagiers die naar Terschelling reizen. We hopen hiermee een beter beeld te krijgen van hoe en wanneer drugs naar het eiland worden gebracht.”
Meteen afgehandeld via ZSM-aanpak
Bij de actie is gebruik gemaakt van de zogeheten ZSM-aanpak en daarbij werken politie, OM, reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, Halt en Slachtofferhulp samen. Zo was er op het eiland meteen een officier van justitie aanwezig om een passende beslissing te nemen over het vergrijp. De officier kan bijvoorbeeld beslissen om verdachten met een boete of dagvaarding naar huis te sturen. Ook bestaat de mogelijkheid om minderjarige verdachten aan te melden voor een Halt-maatregel. Dan ligt de afdoening dus niet binnen het strafrecht. De straf is licht waar het kan, zwaar waar het moet en maakt de kans op herhaling zo klein mogelijk.
Veilige omgeving
Officier van justitie Johan Stoffels: “Jongeren onder de 18 mogen niet in bezit zijn van drugs en alcohol. Soms is de verleiding toch te groot. Een verwijzing naar Halt kan dan een afdoeningsmogelijkheid zijn. Halt wijst jongeren op de schadelijke gevolgen van alcohol- en drugsgebruik en gaat met hen in gesprek over hoe om te gaan met deze verleidingen. Zo dragen wij gezamenlijk bij aan een veilige omgeving.”