Richard van der Veen

Collega aan het woord: conservator Richard

Werken bij een gemeente op een eiland: hoe is dat eigenlijk? Welke mensen werken er voor de gemeente Terschelling? Waarom hebben ze hiervoor gekozen en wat is hun grootste drijfveer? In het interview ‘Collega aan het woord’ geeft één van onze collega’s antwoord op al deze, én andere vragen. Aan het woord Richard van der Veen. Hij woont in Hoorn en werkt als conservator bij museum ‘t Behouden Huys – onderdeel van gemeente Terschelling.

Van basisschool naar museum

Met zijn achtergrond in het onderwijs kwam Richard in 1985 als vrijwilliger bij museum ‘t Behouden Huys terecht. De voormalig basisschoolleraar meldde zich aan als educatief medewerker – een vrijwillige functie binnen het museum. Na twee jaar eindigde zijn dienstverband, maar omdat zijn collega’s hem niet kwijt wilden, kreeg hij een betaalde baan aangeboden. Met jaren leerde Richard steeds meer over de geschiedenis en cultuur van Terschelling, en veranderde ook zijn functie: “Sinds 2015 ben ik conservator en leidinggevende. Die ambitie had ik niet toen ik hier kwam werken, maar geleidelijk aan nam ik taken van collega’s over en leerde ik steeds meer.  Zo ben ik erin gerold.”

“Ik heb leuke collega’s, leer elke dag nieuwe dingen én heb zinvol en dankbaar werk.”

Kop-van-jut

Bij ‘t Behouden Huys werk je niet alleen voor het museum, maar ook voor het Historisch Centrum én Erfgoed Terschelling: een overkoepelende database met archieven. Dat maakt Richards werk ontzettend veelzijdig: “Het ene moment ben ik bezig met het bedenken van een nieuwe tentoonstelling, en het andere moment zet ik gegevens van boeken of tijdschriften in ons systeem.” Als leidinggevende ziet Richard het als zijn taak om knopen door te hakken én de beoogde doelen in zicht te houden. “Daarnaast kan iedereen altijd bij mij terecht. We doen het met elkaar en vieren successen daarom ook samen. Maar uiteindelijk blijf ik natuurlijk wel de eindverantwoordelijke, dus als er iets misgaat, ben ik de kop-van-jut”, zegt hij met een lach.

Zinvol en dankbaar werk

Richard is ervan overtuigd dat de zes vaste medewerkers én twintig vrijwilligers allemaal met plezier naar hun werk gaan. Dat geldt voor hemzelf natuurlijk ook, en daar heeft hij meerdere redenen voor: “Ik heb leuke collega’s, leer elke dag weer nieuwe dingen over de cultuur en geschiedenis van Terschelling én heb zinvol en dankbaar werk. Ik kan mensen helpen met hun onderzoek voor een boek of scriptie, maar zie ook dat museumbezoekers verrast worden door onze tentoonstellingen.”

Onderdeel van de gemeente

Dat ’t Behouden Huys een gemeentemuseum is, werkt volgens Richard heel fijn. “Met het budget van de gemeente kunnen we prachtige tentoonstellingen maken en telkens blijven verbeteren en vernieuwen. We kunnen altijd rekenen op ondersteuning en medewerking van onze collega’s op het gemeentehuis.” Want zijn ze op zoek naar nieuw personeel of hebben ze ondersteuning nodig? Dan wordt de afdeling HR van de gemeente ingeschakeld. Is er een lekkage of moet er getimmerd worden aan een nieuwe tentoonstelling? Dan komen de jongens van de buitendienst langs. “Ook heb ik wekelijks contact met gemeentesecretaris Hetty, en plannen we één keer in de twee maanden een overleg”, vertelt Richard.

Enthousiasmeren, verbazen en emotioneren

Uiteindelijk draait het volgens Richard om één ding: het behouden van de unieke cultuur en geschiedenis van Terschelling. En zonder de ondersteuning en medewerking van de gemeentelijke organisatie én de Terschellinger gemeenschap had ’t Behouden Huys volgens Richard nooit zoveel kunnen bereiken als nu. “We hebben geen eindeloos budget en moeten roeien met de riemen die we hebben, maar als we samen een tentoonstelling verwezenlijken die mensen enthousiasmeert, verbaast of emotioneert, dan is dat fantastisch. Ik heb nog nooit iemand negatief over ’t Behouden Huys horen praten – óf ze durven het tegen mij niet te zeggen”, zegt hij met een knipoog.

Ben jij enthousiast en wil je net als Richard aan de slag bij gemeente Terschelling? Klik dan door naar de vacatures en solliciteer!