De inhoud is geladen.

Veilig zwemmen in de zee

Veilig zwemmen in de zee 

Een verkoelende duik in zee is heerlijk, maar kan ook heel gevaarlijk zijn. Wist je dat in Nederland ieder jaar zo’n 100 mensen in open water verdrinken? Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de gevaren van de zee. Met de tips op deze pagina weet jij hoe je problemen in, op en rondom het water voorkomt, maar ook hoe je actie komt als er wél iets aan de hand is.

Dit moet je wel doen

  • Ga naar een bewaakt strand
    Op Terschelling vind je op drie locaties een bewaakt strand met een reddingspost van de KNRM: West aan Zee, Midsland aan zee en Formerum. Vanaf 6 juli tot en met 31 augustus 2024 zijn de posten dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur.

Kom jij óf iemand anders op andere locaties of buiten deze openingstijden in de problemen? Bel dan altijd 112.
 

  • Zwem tussen de rood-gele vlaggen
    Op basis van een risicoanalyse zetten de lifeguards iedere dag een zo veilig mogelijk zwemgebied uit met roodgele vlaggen. In dit gebied zijn geen muien en houden de lifeguards toezicht. Ook kunnen zij hier binnen 3 minuten bij een slachtoffer zijn voor een reddingsactie.
     
  • Kijk naar de vlaggen bij de reddingspost
    Als er een roodgele vlag wappert, is de post geopend. Er zijn dan geen bijzonderheden. Bij een gele vlag is het gevaarlijk om te zwemmen, bij een rode vlag is zwemmen verboden en een oranje windzak betekent aflandige wind.
Waarschuwingsvlaggen op het strand

Dit moet je NIET doen

  • Zwem nooit alleen
    Ga altijd met zijn tweeën (of meer) het water in, zodat jullie elkaar kunnen helpen als dat nodig is. Wil je écht even snel alleen het water in? Spreek dan van tevoren af wie jou vanaf het strand in de gaten houdt – en om hulp kan roepen wanneer het nodig is.
     
  • Neem geen opblaasbare luchtbedden of zwembanden mee de zee in
    Vooral bij aflandige wind, maar ook door stroming, drijf je snel weg als je de zee in gaat met luchtbedden, rubberbootjes of strandballen. Bewaar die dus liever voor het zwembad.
     
  • Ga niet te ver het water in
    Het is niet verstandig om te zwemmen waar je niet meer kunt staan. Wanneer je je onzeker voelt of niet kunt zwemmen, is de regel dat je niet verder dan je knieën het water in gaat.

Het gevaar van muien

Een groot gevaar voor zwemmers vanaf het strand zijn muien. In deze ruimte tussen twee zandbanken ontstaat een sterke stroming vanaf de kust naar zee. Door wind op zee ontstaan golven in de branding die de muistroom versterken. Muistromen komen bij zowel eb als vloed voor, bij slecht en mooi weer en bij grote en kleine golven. Laat je dus niet verrassen.

https://youtube.com/shorts/pWMxWZbkXL8?feature=share

Hulp nodig? Blijf kalm en trek de aandacht

Kom je in een mui terecht? Raak dan niet in paniek en zwem níét tegen de stroming in. Daarmee put je jezelf alleen maar uit. Laat je meevoeren tot achter de zandbank, waar de stroming afneemt. Zwem dan zijwaarts terug naar het strand. 

Komt iemand anders in de problemen? Roep om hulp, alarmeer een lifeguard of bel 112. Blijf ondertussen goed naar de persoon in het water kijken, zodat je weet waar hij of zij is.

Heb je hulp nodig, maar is er geen sprake van spoed? Bel dan de politie via 0900-8844