Verspreiding van TBE-virus (tekenencefalitis) in Nederland
Elk jaar bijten zo’n 1,5 miljoen teken iemand in Nederland. De meeste mensen worden daar niet ziek van. Van de 100 mensen die gebeten worden, krijgen 2 tot 3 de ziekte van Lyme. In bepaalde gebieden in Nederland kunnen teken ook het tekenencefalitis (TBE-virus) overbrengen. Hoewel het risico op tekenencefalitis na een tekenbeet vele malen kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is dit volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een extra reden om alert te zijn op tekenbeten.
Hoe vaak komt het TBE-virus voor?
Sinds 2016 weten we dat teken in bepaalde gebieden in Nederland besmet kunnen zijn met TBE-virus. De kans op een infectie na een tekenbeet is in Nederland zeer klein, omdat er slechts zeer weinig teken besmet zijn met het TBE-virus. In gebieden waar het TBE-virus gevonden is, waren ongeveer 1 op 1.500 teken besmet met dit virus. De kans op een TBE-infectie na een tekenbeet is veel kleiner dan de kans op de ziekte van Lyme. In 2020 zijn er 5 patiënten ziek geworden door het TBE-virus in Nederland. In de jaren daarvoor ging het om 1-2 patiënten per jaar (2016-2019).
Waar in Nederland komt het TBE-virus voor?
De kans op een infectie na een tekenbeet is in Nederland zeer klein, omdat er slechts zeer weinig teken besmet zijn met het TBE-virus. Het RIVM houdt bij hoeveel patiënten ernstig ziek worden door in Nederland opgelopen TBE.
Tussen 2016 en 2022 hebben medische laboratoria en GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en 16 patiënten gemeld die tekenencefalitis hebben opgelopen in Nederland. De meest waarschijnlijke plaatsen van besmetting zijn: de Sallandse Heuvelrug, de Utrechtse Heuvelrug, centraal Noord-Brabant, het noord-oosten van de Flevopolder, Twente en de Achterhoek. Ook meldt RIVM dat er op Terschelling zeker één patient TBE heeft opgelopen.
Meer informatie over tekenencefalitis vind je op de website van het RIVM.