De inhoud is geladen.

Logo gemeente Terschelling
Logo gemeente Terschelling

Opleidingsprogramma Talent Lokaal Centraal

Opleidingsprogramma Talent Lokaal Centraal

De zon komt op; een nieuwe dag breekt aan op Terschelling. Relaxt – met een kop koffie en de krant, of juist in een vlot tempo om weer op tijd op je werkplek te verschijnen. Jij hebt geluk: jouw werkplek is dichtbij. Want jij werkt waar je woont en leeft waar je werkt. Op Terschelling. En weinig reistijd betekent meer tijd – voor jezelf of je gezin. Zoek jij de ideale werk-privé balans en wil je niet alleen een meepraten, maar ook écht iets bijdragen of veranderen? Word dan onderdeel van de oplossing!

Gemeente Terschelling zoekt tien tot vijftien inwoners met hbo-denkniveau die hun talent willen inzetten voor het eiland. Via een opleidingsprogramma krijg je de kans om jezelf uit te dagen, te groeien en een positieve bijdrage te leveren aan Terschelling – zowel tijdens als na het programma.

Solliciteer direct

Bureau met een stoel en laptop in een straat met op de achtergrond de Brandaris

Over het programma TLC

Het opleidingsprogramma van gemeente Terschelling heeft de naam Talent Lokaal Centraal (TLC). Dit unieke project voor lokale talenten gaat op 1 mei 2025 van start. Vanaf dat moment vormen tien tot vijftien inwoners van Terschelling een projectbureau. Zij werken direct mee aan lopende en nieuwe projecten, terwijl ze daarnaast via een ontwikkelingsprogramma worden opgeleid tot gemeenteprofessional.

Het programma duurt twee jaar en bestaat uit twee onderdelen. Het eerste jaar start je met de opleiding tot Adviseur Lokale Overheden. Het tweede jaar specialiseer je je in een van de vier afstudeerrichtingen: Juridische Zaken, Omgevingswet, Financiën of Sociaal Domein. Lees meer over de richtingen bij de veelgestelde vragen onderaan de pagina, bij 'Hoe ziet het programma eruit?'.

Wie ben jij?

We zijn dus op zoek naar talentvolle eilanders. Teamspelers, die leergierig en sociaal sterk zijn, en aanpakkers, die oplossingsgericht denken en doorzettingsvermogen hebben. Welk talent je ook bezit: als je hbo-denk en -werkniveau hebt, toe bent aan een nieuwe uitdaging en je wil inzetten voor jouw leefomgeving, ontvangen we je met open armen. 

Ben jij bijvoorbeeld na het afstuderen op Terschelling blijven hangen, ondanks dat werken in jouw sector hier lastig is? Twijfelde je tussen de stad en het eiland, maar wilde je Terschelling niet achterlaten? Ben je op zoek naar meer uitdaging, voldoening en werkplezier? Werk je in de offshore en wil je nu graag in je eigen woonomgeving aan de slag? Dan is dit is je kans!

Iets voor jou? Je vriend(in)? Familielid? Of buurman of -vrouw? Solliciteer dan direct via onderstaande knop of stuur deze kans door!

Solliciteer hier

Sollicitatieprocdedure 

Reageren kan tot en met dinsdag 11 maart. De eerste gesprekken vinden plaats op donderdag 13 maart en dinsdag 18 maart. Een ontwikkelassessment maakt onderdeel uit van de selectieprocedure. Lees meer over de sollicitatieprocedure bij de veelgestelde vragen.

Vragen? Bezoek de informatiebijeenkomst 

Heb je nog vragen over het programma? Op donderdagavond 6 maart organiseren we in de publiekshal van het gemeentehuis een informatiebijeenkomst waarbij je van harte welkom bent. De bijeenkomst start om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. Alle praktische informatie nog even op een rij: 

  • Donderdag 6 maart 
  • Van 19.30 uur tot 21.00 uur 
  • In de publiekshal van het gemeentehuis
Bureau met stoel, op straat voor het gemeentehuis van Terschelling. Op het bureau staat een laptop en een kopje.

Veelgestelde vragen

We hebben de veelgestelde vragen alvast voor je op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen? Bezoek dan de informatiebijeenkomst op 6 maart of stuur een mail naar gemeente@terschelling.nl

Wat ga je doen bij Talent Lokaal Centraal?

Een sollicitatie naar een plek in het opleidingsprogramma is een sollicitatie naar heel veel mogelijkheden. Wat jij dagelijks gaat doen, staat namelijk nog niet vast. Dat komt onder andere omdat je allerlei verschillende projecten oppakt. Deze kunnen variëren van het uitwerken van omgevingsvisies tot het opstellen van een integraal veiligheidsplan. Dat alle facetten van ambtelijk beleid voorbijkomen, is zeker. Daardoor leer je niet alleen ontzettend veel, maar ontdek je ook waar je interesses liggen en waar jouw talent het best tot zijn recht komt.

Waarom Talent Lokaal Centraal?

Het unieke programma is opgezet voor inwoners van Terschelling. Daarom heet het ‘Talent Lokaal Centraal’. We vinden het belangrijk om lokaal talent een kans te geven. Daarbij ken jij, als inwoner, het eiland op je duimpje. Je kunt ook aan de wal werken, maar jouw impact is hier het grootst. Dit opleidingsprogramma geeft je de kans om niet alleen een mening te hebben en mee te praten, maar ook écht iets bij te dragen of veranderen op het eiland. Want jij werkt waar je woont en leeft waar je werkt. Wij geloven in onze inwoners – in jou, en in jouw talent. En hoe mooi is het als je daarmee een positieve bijdrage kunt leveren aan je leefomgeving? 

Wat biedt de gemeente kandidaten?

Je eerste arbeidsovereenkomst bij gemeente Terschelling is voor de duur van het programma, dus twee jaar. Je volgt de opleiding op kosten van de gemeente en krijgt bovenop je salaris een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% (van je brutosalaris).


Na het afronden van het opleidingsprogramma krijg je een (vaste) aanstelling aangeboden voor een functie passend bij jouw afstudeerrichting. Je valt onder de Cao Gemeenten en hebt, omdat jij werkt waar je woont, meer tijd voor familie, vrienden, sport en hobby’s naast jouw uitdagende baan (en studie).

Hoe ziet het programma eruit?

Het programma duurt twee jaar en bestaat uit twee onderdelen. Het eerste jaar start je met de opleiding tot Adviseur Lokale Overheden (ALO). Deze wordt op Terschelling gegeven door de Bestuursacademie. Het tweede jaar specialiseer je je in een van de vier afstudeerrichtingen: Juridische Zaken, Omgevingswet, Financiën of Sociaal Domein. Hieronder leggen we de thema’s uit.

Juridische Zaken

Bij de afdeling Juridische Zaken adviseren we over handhavingszaken, privacyvraagstukken, vergunningen en milieukwesties. De andere werkzaamheden betreffen (complexe) juridische vraagstukken. Ook adviseer en rapporteer je vanuit deze rol over optimalisatie of beleidsaanpassingen. Daarnaast toets en evalueer je de naleving van vastgestelde kaders, richtlijnen en regelgeving. 

Omgevingswet

De Omgevingswet is sinds 1 januari 2024 van kracht en staat voor een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving. De wet geeft gemeenten de mogelijkheid met overzichtelijke regels de leefomgeving meer in samenhang in te richten. Daarnaast biedt het meer ruimte voor lokaal maatwerk en leidt de wet tot een betere en snelle besluitvorming.

Financiën

De gemeentelijke financiën vormen de ruggengraat van elke goed functionerende gemeente. Het gaat niet alleen om cijfers en begrotingen, maar om het slim en verantwoord inzetten van publieke middelen om het eiland leefbaar, duurzaam en toekomstbestendig te maken. Op de afdeling Financiën denk je bijvoorbeeld na over hoe de gemeente haar begroting kan inzetten of op welke manier we belasting op het eiland innen. Waar de gemeente haar geld aan uitgeeft, hoeveel subsidies we kunnen verstrekken en wat voor taken de Rijksoverheid in onze handen legt? Dat wordt op deze afdeling bepaald.

Sociaal domein

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning, op basis van de Participatiewet, de Jeugdwet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het sociaal domein richt zich dus op alles wat te maken heeft met de ondersteuning en welzijn van inwoners. Dit gaat over zorg, werk, jeugd en participatie. Het doel is om inwoners te helpen zelfstandig te blijven en mee te kunnen doen in de samenleving. Je werkt hier samen met maatschappelijke organisaties en andere gemeenten.

Aan wat voor projecten werk je?

Als medewerker projectbureau werk je aan verschillende projecten die het eiland mooier, veiliger of toekomstbestendiger maken, zoals de herinrichting van straten, het ontwikkelen van een waterstrategie, beleid maken voor het lozen van vuilwater van recreatievaart, woningbouwprojecten en allerlei andere zaken. Je draait vanaf dag één mee binnen lopende en nieuwe projecten, waarbij een coachende teamleider je begeleidt. Daarnaast word je via een ontwikkelingsprogramma opgeleid tot gemeenteprofessional. Zo ontdek je waar je talenten liggen én draag je bij aan de toekomst van Terschelling.

Hoe ziet je werkdag/werkweek eruit?

Dat verschilt per kandidaat en is ook afhankelijk van je eigen beschikbaarheid. Met het totale aantal uren kunnen we namelijk 10 fulltime of 20 parttime medewerkers aannemen. Het minimaal aantal uren per week is 18 uur. Gemiddeld heb je één studiedag in de week, maar in sommige gevallen wordt ervoor gekozen om dagen te clusteren. Ook de praktijkopdrachten kunnen soms meer tijd vragen. Het kan daardoor voorkomen dat je de ene week één dag les hebt en de andere week twee aaneengesloten dagen.

Wanneer begint het programma?

De startdatum voor het programma is 1 mei 2025. Voordat je kan starten, moet het indienstproces afgerond zijn. De exacte datum kan dus per persoon verschillen. We willen op 1 juli 2025 het team zoveel mogelijk compleet hebben.

Hoe gaat het sollicitatieproces?

  1. Vanaf 24 februari 2025 begint de werving en staat de vacature drie weken open. Inwoners die solliciteren, ontvangen eerst een ontvangstbevestiging van hun sollicitatie en later een gespreksuitnodiging of afwijzing. Dit is uiterlijk in de week van 10 maart.
  2. Op donderdagavond 6 maart om 19.30 uur is er een informatiebijeenkomst voor alle geïnteresseerden in de publiekshal van het gemeentehuis. 
  3. Op 13 en 18 maart zijn de selectiegesprekken.
  4. Op 20, 21, 24 en 25 maart worden er ontwikkelassessments gehouden.
  5. Op 3 of 8 april worden de resultaten van het assessment besproken en vinden de tweede gesprekken plaats. 

Er zijn twee sollicitatierondes. Het eerste gesprek is met de teamleider en Mandy Rieks. Het tweede gesprek is met de teamleider en iemand van de afdeling HRM. In dat gesprek worden ook de arbeidsvoorwaarden besproken.

Hoe wordt het hbo-denkniveau beoordeeld?

We beoordelen het hbo-denkniveau via een ontwikkelassessment.

Hoe word je begeleid?

Voor de gehele projectgroep is er één coachende teamleider die alle leden in het projectbureau helpt en begeleidt. Inhoudelijke begeleiding wordt gedaan door de teamleider van de afdeling of het thema waar de kandidaat het project ‘draait’. Er is altijd een aanspreekpunt bij projecten: de eigen teamleider voor het proces en een inhoudelijk aanspreekpunt voor het project.

Krijg je een buddy binnen het project waar je op dat moment op aangewezen wordt?

Je krijgt geen buddy, maar mag collega’s natuurlijk wel opzoeken. Er is altijd een aanspreekpunt bij projecten: de eigen teamleider voor het proces en een inhoudelijk aanspreekpunt voor het project.

Hoe ziet het team waar je in terecht komt eruit?

Omdat het team nog wordt samengesteld, weten we dit nog niet. We zoeken naar talentvolle kandidaten die gemotiveerd zijn om zich te ontwikkelen en een positieve impact te maken. We rekenen daarom op een gevarieerde groep inwoners, waarin ieder zijn eigen talenten en interesse heeft.

Ben je veel samen met de andere TLC-kandidaten?

Ja, je vormt samen met alle kandidaten het projectbureau en werkt in verschillende groepen aan projecten. Je komt elkaar dus veel tegen in wisselende samenstellingen.

Wat gebeurt er na de TLC-opleiding?

Na twee jaar ga je aan de slag bij gemeente Terschelling in een functie die aansluit bij jouw ‘afstudeerrichting’. We hopen met dit programma nieuwe collega’s te ontvangen, die gemotiveerd zijn om een positieve impact op zijn of haar eigen leefomgeving te maken. Want jij werkt niet alleen waar je woont, je leeft ook waar je werkt. 

Krijg je na het succesvol afronden een diploma of certificaat?

Als je het programma succesvol afrondt, behaal je een diploma met de titel ‘Adviseur Lokale Overheid’ (ALO).