Van plan tot vergunning
U hebt grootse plannen met uw bouw- of verbouwplannen en u wilt graag snel aan de slag. U heeft uw plan gedeeld met het Woonteam van de gemeente en wilt nu graag weten waar u aan toe bent. Op deze pagina leggen we dit aan u uit. We laten u precies zien welke stappen u moet doorlopen en hoe lang alles ongeveer kan duren.

Van plan tot vergunning: alle stappen uitgelegd
De hele procedure, van delen van uw plan voor het bouwen van een woning tot het verlenen van de uiteindelijke vergunning, kan lang duren: twee jaar of langer. U moet namelijk veel stappen doorlopen en heel veel partijen moeten met uw aanvraag akkoord gaan.
Er zijn vier grote stappen die u doorloopt: het adviesgesprek, het toetsingsgesprek, de vergunningsprocedure en de anterieure overeenkomst. Hieronder leggen we uit wat iedere stap is en wat er binnen die stap allemaal gebeurt.
1. Het adviesgesprek
Het adviesgesprek is de start van het proces. U voert een gesprek over uw plannen met de gemeente. Dat doen wij bij u thuis aan de keukentafel. Tijdens het gesprek zijn meerdere disciplines/afdelingen betrokken: volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, een landschapsarchitect en een stedenbouwkundige /architect. Het doel van dit gesprek is om samen met u te kijken naar de mogelijkheden van uw plannen en u te informeren over de vervolgstappen.
Ruimtelijke eisen
- We kijken of uw plan past binnen de geldende beleidsregels.
- We kijken, samen met een landschapsarchitect, of uw plan in het landschap past.
- De stedenbouwkundige of architect bekijkt de welstandsaspecten, zoals welke kleuren en materialen u gebruikt en of de vormgeving op de locatie past.
- Om de bouw van een woning mogelijk te maken moet vaak afgeweken worden van het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan). Daarvoor is een ruimtelijke motivering nodig.
- We kijken alvast of u onderzoeken moet laten verrichten en zo ja, welke. Bijvoorbeeld onderzoeken op het gebied van stikstof, ecologie of archeologie.
Volkshuisvestelijke eisen
- Woningen zijn alleen bedoeld voor maatschappelijk en/of economisch aan Terschelling gebonden woningzoekenden.
- Woningen die betaalbaar blijven is een speerpunt van de gemeente. Daarom zijn er maximale koop- en huurprijzen vastgesteld. Wij bespreken met u welke grens voor u geldt. Bij een koopwoning wordt de maximale koopprijs van de woning exclusief de grond en inclusief BTW besproken. Dit moet u aantonen met offertes. Uw eigen werkzaamheden vallen ook binnen dit maximale bedrag. Ook hiervan moet u een overzicht laten zien. De maximale huurprijs onderbouwt u met een huurprijscheck voor zelfstandige woonruimte, vanuit het woningwaarderingsstelsel.
De maximale koop- en huurprijzen zijn als volgt:
Koop | Huurprijs | |
---|---|---|
100m² woning | 325.000 | 900 |
130m² woning | 383.000 | 1000 |
Agrarische bedrijfswoning (150m²) | 413.000 | - |
- Wij bespreken met u wie de bewoner van de woning wordt en of er door de verhuizing een andere woning vrij komt.
- Ook bespreken we de anterieure overeenkomst (zie stap 3) met u.
Welstand en landschap
Tijdens het gesprek maakt de stedenbouwkundige/architect samen met de landschapsarchitect een principeschets. Op deze schets is de locatie van de woning aangegeven en worden richtlijnen meegegeven voor het kleur- en materiaalgebruik en de terreininrichting.
Wat kunt u alvast doen, voorafgaand aan dit gesprek?
- Nadenken over de locatie van de woning
- Het schetsen van de te (ver)bouwen woning
Dit mag, maar is niet noodzakelijk. Wij bespreken de vervolgstappen met u.
2. Het toetsingsgesprek
Het toetsingsgesprek is op het gemeentehuis. Tijdens dit gesprek stellen we het kavelpaspoort op. In dit kavelpaspoort toetsen we de onderdelen van het adviesgesprek, op basis van de door u toegestuurde documenten. Om met elkaar in gesprek te gaan is het noodzakelijk dat u een aantal documenten bij de hand heeft. Het is verstandig om deze stukken te laten opstellen door een gespecialiseerd bureau, zoals een architect, bouwkundig tekenbureau, bouwbedrijf of een onderzoeksbureau.
Het gaat om de volgende documenten:
- Bouwtekeningen, met een overzicht van de oppervlaktes
- Een tekening van de erfinrichting, met verharding en beplanting
- De ruimtelijke motivering. Onderdeel hiervan zijn onderzoeken als ecologie met stikstofberekening, kwaliteit van de bodem en verkeerslawaai.
Wij beoordelen voor het opstellen van het kavelpaspoort de onderstaande punten:
- Ruimtelijke eisen: Beleidsregels Nieuwe Woningen, passendheid binnen het landschap, welstandsaspecten en ruimtelijke motivering;
- Volkshuisvestelijke eisen: toetsingseisen Woonprogramma (zoals het aantal woningen, de doelgroep, huur of koop, de prijs van de woning, doorstroming en blijvende betaalbaarheid).
Als we een positief advies afgeven over uw documenten, wil dit niet automatisch betekenen dat u uw vergunning krijgt. Er zijn namelijk andere partijen die uw plannen moeten goedkeuren, zoals bijvoorbeeld de Provincie. Zie hiervoor de stap ‘vergunningsprocedure’.
Let op: u kunt uw documenten altijd naar het Woonteam sturen, voordat het toetsingsgesprek begint. Wij lezen namelijk graag mee met uw ruimtelijke motivering en kunnen zo alvast de landschaps- en welstandsaspecten bekijken.
Als u het toetsingsgesprek met ons heeft gevoerd, zit de taak er voor ons, het Woonteam, op. Hierna nemen de vergunningsverleners het van ons over.
3. De anterieure overeenkomst
Voordat u uw omgevingsvergunning aanvraagt, maakt u afspraken met de gemeente. Dit noemen we de anterieure overeenkomst. In de anterieure overeenkomst staat bijvoorbeeld:
- De kosten die de gemeente maakt voor ingrepen in openbaar gebied. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan: het op gemeentelijke grond aan- of omleggen van riolering, verplaatsen of aanleggen van een inrit, et cetera
- De kosten van eventuele planschade of nadeelcompensatie
- Wie er in de woning komt te wonen
- Dat die persoon er minstens tien jaar moet blijven wonen
- Voor welke huurprijs de woning wordt aangeboden
- Voor welke prijs de woning wordt gebouwd
- Binnen welke tijd de bouw van de woning moet starten en gereed moet zijn
- De erfinrichting
- Het kavelpaspoort
- Als de grond waarop de woning komt niet van u is: de privaatrechtelijke afspraken over de bouw van de woning. Dit kan bijvoorbeeld een koopakte voor de grond zijn
4. De vergunningsprocedure
Na een positief toetsingsgesprek kunt u een omgevingsvergunning aanvragen. Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de vergunning krijgt. Het duurt langer als blijkt dat de door u aangeleverde gegevens niet voldoende zijn om een besluit te nemen. U krijgt dan natuurlijk de mogelijkheid om uw aanvraag aan te vullen. De gemeente kan de termijn met 6 weken verlengen. Bijvoorbeeld omdat de gemeente meer tijd nodig is voor een goed besluit. Beslist de gemeente niet binnen de termijn? Dan krijgt u de vergunning automatisch (van rechtswege).
Voor ingewikkelde aanvragen geldt een beslistermijn van 26 weken. De gemeente kan deze termijn ook met 6 weken verlengen. Hierbij kunt u de vergunning niet automatisch krijgen.
Nadat u een vergunningaanvraag heeft ingediend, krijgt u bericht welke procedure voor u geldt.